Petitchef

Супа "Поррусалда" и лято в бутилка :)Лятото вече е към своя край - вечерите захладняват, птиците се събраха на ята и повечето се отправиха на път, на пазара за плодове и зеленчуци плахо започна да се появява и есенна стока.
Иска ми се да затворя лятото в бутилка, която от време на време да си отварям, за да си спомням аромата на море, на летни цветя, зеленото на тревата, детските личица изцапани със сладолед, крачета тичащи по зелена поляна, моите изгорели от слънцето рамене и вълните в краката ми, сладкия сок на динята и прасковите полепнал по пръстите, летните аромати от кухнята... Мигове, хубави, отминали, отминаващи и вече дъх на есен навън.
В бутилката на спомените пъхвам няколко летни снимки, които можете да видите и вие.
А рецептата, която ще ви покажа за рубриката "Когато готвят мъжете", съчетава лято и есен и е много подходяща за сбогуване с единия и посрещане на другия сезон.
Вие може да се възползвате от първия за есента праз и да си приготвите една чудесна и вкусна супичка - "Поррусалда" (Porrusalda). Моята половинка e готвачът днес, а аз с огромно удоволствие се насладих на резултата :)
Porrusalda е супа, характерна за Баската провинция на Кралство Испания, но отдавна е излязла извън нейните предели. Баската кухня се слави сред ценителите на добрата храна и има защо, тази супа не прави изключение :)
В превод от баскски името на ястието означава бульон от праз. Спори се, дали истинската супа трябва да съдържа риба или да е изцяло зеленчукова - срещат се както чисто зеленчукови варианти, така и такива, които включват риба. Моя съпруг я приготви с риба и постави точка на спора, като според мен изборът му е повече от чудесен :)
Източник на рецептата е този сайтСупа "Поррусалда" (Porrusalda)

Продукти:

300 гр. прясно филе от треска,
3 скилиди чесън, счукани
2 стръка праз (само бялата част,нарязани на кръгчета,
1 глава лук, нарязана на дребно,
2 големи картофа, нарязани на кубчета,
2 моркова, нарязани на кръгчета,
зехтин,
червен пипер,
солПоставете филето от треска в тенджера и залейте със студена вода за да приготвите бульон.
След като водата заври, отстранете тенджерата от огъня, извадете рибата и я оставете да се отцеди. Оставете бульона временно настрана.
В друга тенджера загрейте на средно силен огън 2-3 с.л. зехтин и поставете нарязаната бяла част на праза, заедно с лука вътре. Гответе, разбърквайки постоянно, около 5 минути.
Добавете морковите, картофите и рибения бульон.
След като заври оставете супата да къкри, докато картофите омекнат. Тогава добавете рибата, накъсана на парчета и гответе още десетина минути.
Добавете счукания чесън, сол на вкус, 1 с.л. червен пипер и дръжте на огъня още 5-10 минути.Ето и късче от лятото, такова каквото го видях през обектива, което си затварям в бутилката на спомените :)

Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: