Petitchef

Лимонов кейк с глазура (без глутен)
 

Покрай всеобщата мания за избягване или тотално зачеркване на глутена от менюто и аз се изкуших да направя кейк без глутен. Накупих разни заместители на пшениченото брашно и книга с рецепти за безглутенови печива и се впуснах в приключението. Искам да обърна внимание на нещо важно преди да споделя резултата-безглутеновите печива в реалност не се оказват по-здравословни, ако решите да изместите и захарта от менюто си, то тогава ситуацията става още по-сложна. Част от заместителите на глутена и захарта са сравнително нови продукти на пазара и са с недоказан дългосрочен ефект върху човешкото здраве (стивия, кокосова захар), а други са произведени от Генетично Модифицирни Организми (царевица, соя, ориз).  Съдържанието на нишестета и протеини е по-високо при безглутеновите печива. Guar gum and xanthan gum (Гуар гъм и Зантан гъм) фигурират в почти всяка рецепта заместител-това са стабилизатори, които придават нужната еластичност и консистенция на печивата, но имат отрицателни странични ефекти върху здравето ни.  Подробни статии вижте тук (англ.): http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-xanthan-gum коментарите на потребителите също са информативни!

Кокосова захар (англ.):  http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/

Все пак добрата новина е, че всичко в една рецепта може да бъде изместено и заменено с друго.

Така например, попаднах на решение в един блог за безглутенови печива относно зантан и гуар гъм –бяло ленено семе и семена от чиа се стриват на прах (брашно) и накисват във вода: http://glutenfreegirl.com/2011/02/chia-seeds-and-flaxseeds/

Също така много от продуктите-заместители са скъпи или са трудно откриваеми на пазара, но с малко повече усилие и усет все пак се намират, магазините за натурални продукти и здраве в този случай са от значение, т.е. допринасят за пълното изпълнение на рецептите.

Е, да си дойда на рецептата! J

Безглутенов Лимонов Кейк с Глазура

·       1 ч.ч. кортофено нишесте

·       ¾ ч.ч. захар

·       1/3 ч.ч. бяло оризово брашно

·       2 с.л. брашно от сладък ориз

·       1 с.л. сухо мляко

·       2 с.л. кокосово брашно

·       1 ½ ч.л. бакпулвер

·       1 ч.л. сол

·       ½ ч.л. сода бикарбонат

·       2 с.л. лимонов сок

______________________

·       4 бр. яйца със стайна температура

·       ¾ ч.ч. олио

·       ¾ ч.ч. вода

·       1 ч.л. лимонова есенция

·       1 ч.л. есенция ванилия

·       Настъргана кора от 1 лимон

 Глазура

·       ¾ ч.ч. пудра захар

·       1 с.л. лимонов сок

 

Фурната се загрява до 175°С.

Първите 10 се смесват и разбъркват добре, същото се прави и с останалите 6 (мокри) продукта, след което сухия микс се насипва в микса с яйцата и разбърква докато всичко добие една консистенция-кекстово тесто. Важно е да не се преразбива, а да се изсипе в незалепващ съд за кейк и пече около 45 минути или докато средата на кейка е готова. Проверява със суха клечка, като при пробождане на кейка, клечката  излиза чиста. Оставя се да изстине върху решетка. Намазва се с глазурата още топъл.

Този кекс е мек исочен, но  препоръчвам да се яде в близките няколко часа след печенето му, защото както повечето безглутенови печива няма трайност и бързо изсъхва.

 
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: