Petitchef

Маслена погача

 Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
  Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и  избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.


 Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце  за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте  ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги  предлагали на вашите семейства.
  Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си  с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.

Необходими продукти за една по-малка погача за тавичка с диаметър 26см.:

350-370 гр. брашно:
1яйце и 1 белтък
100мл. топло прясно мляко
100мл. кисело мляко
2с.л. олио
12гр. прясна или 5 гр. суха мая
1ч.л. захар
1с.л. равна сол
60-70гр. меко масло
1 жълтък за намазване
сусам, мак за поръсванеНачин на приготвяне:

Аз приготвям тестото в машината за хляб по познатия ред - първо мокрите, отгоре сухите съставки. Когато ползвам прясна мая,  първо я размивам в малко топло мляко, 2 с.л. брашно  и захар докато шупне и я изсипвам при киселото мляко, яйцата и олиото. Поръсвам отгоре пресятото брашно и добавям солта. След измесване оставям тестото леко да втаса в машината около 10-15 минути преди да започна да работя с него. После разделям на 8 еднакви топчета,  които разточвам на питки, които, без последната, се намазват обилно с масло след разточване и се поставят една върху друга. Покриват се с чиста кърпа или, ако работите върху силиконово килимче, се завиват с него, за да втасат около 20 мин.
След този период  разточваме  внимателно подредените една върху друга питки в кръг с диаметър 50см. Тук може да видите целия процес. Вместо на 3, може да разрежете  остатъка от външната страна на кръга на 5 части. Ако работите върху силиконова подложка, използвайте пластмасов нож при рязането.
Подреждаме разрязаните на две кифлички върху намазана с масло  форма, покрита с хартия за печене и ги оставяме да втасат около час на топло .
Намазваме с жълтък, разбит с малко олио, поръсваме със сусам и печем на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
 Изваждаме от фурната и задушаваме под влажна кърпа около 10 мин.
Ще получите слоесто, пухкаво и ароматно печиво, което ще бъде меко и уханно дори на следващия ден.

Добър апетит!


И честита първа пролет:))!
Източник:
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: