Petitchef

Запечено козе сирене със боровинков сосНа прага сме на идващата нова година. Нека да изпратим старата с усмивка, независимо какво ни е донесла и да се обърнем към новото.
Надявам се, за всички нас да идват щастливи дни изпълнени със смях, с приключения и хубави неща. Надявам се, да се радваме на здраве и късмет. Надявам се, тези, които съдбата е ощетила в миналото, сега, при завъртането на колелото напред, да получат своята частица радост.
Весело посрещане на Нова година, приятели!

Сега, следва последната рецепта за 2011 г. и се надявам да ви хареса. Тя е много лесна за изпълнение, но като повечето неща във френската кухня, изключително вкусна и ефектна. Сладникавия вкус на боровинковия сос великолепно се комбинира със соленото козе сирене, което отвътре е с размекната сърцевина, а отвън - прекрасно запечено. Много подходящо към това предястие е сухо бяло вино :)
До нови вкусни срещи през 2012 г. :)

Запечено козе сирене с боровинков сос

Продукти:

за 4 порции

около 400 гр. козе сирене (от по-мазния тип, който прилича външно на камамбер),
6 ч.л. сладко от боровинки,
2 ч.л. балсамов оцет,
2 ч.л. зехтин

Нарежете козе сиренето на шайби с дебелина около 2 см. Увийте ги във найлоново фолио за свежо съхранение и ги сложете във фризера за около 30-40 минути.
Смесете в купичка боровинковото сладко, балсамовия оцет и зехтина. Разбъркайте добре. Опитайте на вкус и ако искате може да добавите още лъжичка балсамов оцет.
Сложете тиган с незалепващо покритие на котлона без мазнина. Когато се сгорещи, поставете замръзналите шайбички и ги запечете първо от едната страна, после от другата. Слагането им във фризера, пречи на сиренето да се разтече и спомага за бързо образуване на приятна, вкусна златиста коричка.
Сложете всяка от шайбите в чиния, полейте я със сос. Декорирайте пожелание.
Сервирайте задължително топло (ако по някяква причина е изтинало, ще спасите положението, ако така както е залято със соса, го сложите съвсем за кратко в микровълновата фурна).

Това предястие много върви със сухо бяло вино.

Който не обича козе сирене, може да го замени с камамбер.

* Рецептата е адаптирана от две други - тази на "ToniChef" и тази на BobbieCooksЗапишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: