Petitchef

Нигела


 
Nigella Sativa е растение, чиито семена са известни като лечебни още от дълбока дреност. Познати са у нас като семена от нигела или „черен кимион”. Олиото от Нигела (семена) или така нареченото черно олио е било открито в гробницата на Тутанкамон и се твърди,че сама Клеопатра се е възполвала от лечебните и козметичните му свойства. В арабските страни нигела е известна под наименованието Habbatul barakah, което означава благословенни семена, също така се вярва, че пророк Мохамед го е определил като: „лек за всички болести с изключение на смъртта”. Множеството лечебни свойства на това растение са доказани по биологичен път в съвременни лаборатории.
 

 

Вижте подробна информация (англ.): http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica124.htmhttp://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica124.htm
 
В кулинарията се ползват най-вече като добавка към печива и хлябове. Типичният аромат на истинския санджак хляб (ирански хляб печен върху фурна с горещи речни камъни) произлиза точно от тези малки, черни семенца.

 

Веднъж се опитах да направя този хляб у дома, но опитът бе неуспешен, тъй като фурната не можа да затопли камъчетата до необходимата температура :) от тогава ползам семената от нигела за баници, хлябове, салдки, соленки, палачинки, таратор.

 

 

 
 
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: