Petitchef

Сладкиш "Анет" и още една награда


Оформянето на този десерт ще ви напомни за сладкиш "Наоми", но дотук приликите свършват - нека видът не ви заблуждава, вкусът е съвсем различен.
Вкусен е сладкишът, и е ефектен.Не е труден за правене и не изисква продължителен престой в хладилника - това са две добри новини, които могат да ви накарат да го опитате:))).
Рецептата е за прилично голям сладкиш - с него зарадвах прителите ни, които ни бяха на гости.Ако желаете да е по- малък - просто намалете продуктите наполовина и използвайте кръгла форма с диаметър най- много 20 см..Моят сладкиш беше с правоъгълна форма с размери приблизително 34/20 см..Необходими продукти :

За блатовете:

2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.л. сода
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 1/2 - 3 ч.ч. брашно
6 с.л. какао

За намазване :

1 бурканче конфитюр или сладко - по- гъсто, тип желе.Използвах домашно приготвено сладко от ягоди и банани , вие може да го замените с конфитюр по ваш вкус.

За заливката :

100 гр. натурален подсладен шоколад
100 мл. сладкарска сметана
30 гр. масло

100 гр. лешници
От сместа за блатове се пекат две платки в предварително загрята на 180 гр. фурна.Сложете хартия за печене във формата и изчакайте блатовете да изстинат хубаво, преди да ги извадите от формата и да пристъпите към оформянето на сладкиша.
Първият блат слагате в чинията или табличката, в която ще сервирате сладкиша.Намазвате блата със сладкото/ конфитюра, то не само ще придаде по- богат вкус на сладкиша, но ще изпълнява и функцията на "лепило", затова е хубаво да е по- желирано.Ако е много гъсто - сложете го за няколко секунди в микровълновата, ще се втечни леко и ще е по- удобно за мазане.
Вторият блат се нарязва на кубчета с приблизително еднаква големина и така получените шоколадови кротони се "залепват" за сладкото върху първият блат, плътно едно до друго.Целите лешници с леко притискане поставете между кротоните, сложете толкова, колкото поискате.Приберете сладкиша в хладилника, докато приготвите заливката - да се стегне сладкото, за да прилепне хубаво начупеният втори блат.

За заливката - сложете сметаната и маслото в касерола на котлона, а начупеният шоколад в друг съд. Когато сметаната заври - излейте я върху шоколада и бъркайте енергично, докато се разтопи и се получи гладък крем.Използвайте шприц или малка найлонова торбичка с много микроскопично резнато крайче - сложете ганаша в нея и залейте сладкиша така че да се получи решетка от шоколад - тук няма значение точно как ще разпределите заливката, както стане - така, все ще е ефектно и вкусно.

Прибирате сладкиша за 2 часа в хладилника и е готов за похапване.

Възможно е да ви остане малко от вторият блат - вкусен е , хапнете си го така, поне вкъщи това му се случи:))).За количеството сладко - ако блатовете ви са тънички, сложете по- малко сладко, колкото да се залепят парченцата на вторият блат, ако блатовете са по- бухнали - сложете повече сладко, трябва да се усеща вкуса му, но не и да е прекалено изразен;).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Ще използвам публикацията , за да ви се похваля с една награда, която получих от Габи :Не е ли чудесна? Една такава слънчева и зареждаща с емоции?!Искам да я споделя с всички вас - вие сте моят стимул и от вас и коментарите ви научих много, благодаря ви от сърце!!!Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: