Petitchef

Време за барбекю

Пролетта дойде и времето навън бързо се стопли. Предстоят и летни жеги, които ни оставят без дъх и желание за приготвяне на сложни ястия и манджи. Вечерния прохлад привлича цялото семейство навън, а хапването е предимно свежи салати, скара и много и сочни плодове. 


Едва ли има някой, който да не харесва храна, приготвена на скара или както я наричат на запад "барбекю". Аз не съм виртуоз в приготвянето, обикновенно съм само почитател и консуматор.  Нареждам се направо на масата, или в най-добрия случай обслужвам и помагам на "майстора". Причината е проста - живея в панелен блок и до сега нямах куража да опуша съседите, макар и през балкона. Престраших се и запалих огъня. Съседите разбира се дотичаха обезпокоени, да не би да има пожар, макар, че нямаше голям пламък и много дим, колкото очаквах.
Първата предпоставка за добрата скара са хубавите и сухи цепеници, втората качествените продукти, които ще метнете върху нея, а третата и особено важна за добрият вкус е маринатата на мръвките, ако правите такава.

За сега публикувам снимки от своите опити, които междувременно са много успешни и вкусни. Като задобрея ще споделя своя изпитан личен опит от това, какво съм научила. Прочетох в интеренет статия, в която намерих синтезирени отговори на някои въпроси, относно приготвянето на барбекю и ще ги споделя в блога си за други начинаещи като мене.


Тънкостите на вкусното барбекю
Истински вкусно барбекю ще имате, ако използват подходящи дърва, висококачествено месо и спазвате точната технология за готвене. 

За барбекюто е хубаво да използвате дърва. Въглищата, които ще сложите под месото, трябва да горят дълго и същевременно да нямат неприятна миризма при дименето. Не се изкушавайте да изгорите стари летви от ограда или боядисано дърво от разглобени мебели. Не е препоръчително да използвате и дърво от ела или бор: обикновено тези дървета имат смолисти вещества, които при горене може да причинят горчив вкус и неприятен мирис на обяда или вечерята ви. 


Идеалният вариант е да използвате ябълкови, черешови или сливови трупи: дървесината от старите овощни дървета придава на месото отличителен и много приятен вкус. Добър вариант са и брезата и дъбът. 

Някои готвачи препоръчват използването на скара, която позволява поставянето на месото на 10 см над жаравата – ако е поставено директно върху нея, има опасност месото да прегори бързо, ако е по-далеч от тлеещия огън – има опасност месото да остане сухо и недопечено. 
Ключов етап за всяко барбекю е подготовката, свързана с покупката на месо. 

Избягвайте покупката на вече мариновани меса, независимо какви. Понякога в марината може да бъде сложено месо, което е размразено и загубило вкуса си. 
Подходящото за барбекю месо трябва да бъде прясно, а не замразено, за предпочитане от млади животни. През месец май в големи количества по рафтовете на магазините може да се намери агнешко, телешко и свинско месо, а за останалите месеци заложете на пилешко. 
Когато избирате месото за барбекю трябва да сте наясно, че някои видове меса са „по-лесни“, а други „по-сложни“ за приготвяне. Специалистите обясняват, че телешкото месо е най-опасно за начинаещи, тъй като приготвянето му е по-трудно. Ако прекалите дори малко с изпичането му може да го направите сухо и безвкусно.За онези, които не разполагат с достатъчно опит в барбекюто, по-добре е да вземат свинско, агнешко, риба или пиле. 

След като месото вече е закупено, кулинарните ентусиасти обикновено правят една и съща голяма грешка: те започват да мариноват в най-различни собствени рецепти - оцет, вино, лимонов сок или кисело мляко, дори и ракия . Експертите смятат, че ако месото е младо и висококачествено, марината не е необходима. 

Вместо това може да подправите месото със сол, черен пипер и лук. Основната идея тук е – важно е храната да бъде прясна, а маринатата и прекаляването с овкусяването само „гасят“ от естествения вкус и мирис на месото. Ако все пак решите да приготвяте барбекю с по-старо пилешко месо, може да потопите парченцата в минерална вода и чаша коняк. 

Най-голямата грешка, която може да бъде направена с маринатата, е поставянето на месото в кисело мляко. Млечните продукти не само силно изкривяват вкуса на месото, но и оставят филм, който бързо изгаря на огъня, а самото месо не се изпича правилно. Важен е и размерът на резените – идеалният вариант е те да бъдат с размер на кибритена кутия – тогава ще станат достатъчно бързо и добре изпечени.Ако приготвяте шишчета поставете самите пръчици върху огъня за пет минути. 


Така нагряти, шишовете няма да позволят на соковете от побитите парчета месо да изтекат в огъня и ще се запазят в месото. При шишове и шишлици е добре парчетата да са близо едно до друго, за да се запазят сочни. 

Когато се пече барбекю моментът, в който може да оставите месото на скарата, може да се познае по това, че въглищата стават ярко червени и са готови да изпекат месото. Ако цветът на въглищата е сив, месото ще потъмнее и няма да изглежда толкова апетитно. Препоръчва се месото да се събере на едно място, а не да се разпръсква из цялата скара.


Друг ценен практически съвет е да не се използва вода за угасяването на пламъците от барбекюто. Водата ще намали огъня, но и ще направи така, че месото да се изпече неравномерно.Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено.
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: