Petitchef

Чабата


Това е един от хлябовете, които обичам най- много. Стар класически италиански хляб. Правила съм го по няколко рецепти, но тази определено е моят фаворит.
Аз ползвах  кухненски робот с тесто бъркачка, но можете да го направите и с миксер с приставки за разбиване и приставки за тесто.
Става с много тънка и хрупкава коричка и големи дупки вътре.
Ето и много добро видео към тази рецепта от начало до край.
Аз пропуснах преместването след втасването и пекох на тава, вместо на плоча и пак ми се получи превъзходен хляб.

Продукти

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1.ч.л. сол
475 гр. вода

Приготвяне

Смесете всички сухи съставки, сложете лопатката на робота и разбъркайте. Добавете водата и разбъркайте, колкото да се смесят и оставете за 10 мин. Пуснете миксера на бързи обороти за 5 мин. След това махнете лопатката , сложете куката и месете още около 5 мин. Тестото, започва да се отлепва от страните на купата и да се събира на топка, около куката.
Изсипете го в намаслена купа и завийте. Оставете го да втаса, докато утрои обема си.
Тук идва и промяната в моята рецепта. Вместо втасалото тесто да го изсипя и оформя на хлебчета, които после отново да премествам и после отново във фурната, аз просто изсипах втасалото тесто, върху пекарска хартия, обилно набрашнена, която бях сложила в тавата на фурната. Разделих го на две половини, оформих на хлебчета, като само го побутвах с нож за тесто. Набрашних, понатиснах го леко с пръсти, завих с найлонов плик и оставих да втаса за 45 мин. Загрейте фурната на 230C, сложете тавичка с вода на дъното на фурната. Печете около 25-30 мин. Извадете и охладете върху решетка, завит с кърпа.


Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: