Petitchef

Пикантен Паниран Боб с Чеснова заливка


 

Вярно казват, че този боб е играчка за правене, затова и не бях опитвала да панирам боб. Въпреки факта, че водя кулинарен блог, не обичам дългото застояване в кухнята и предпочитам бързите ястия или онези, за които не е необходимо много слугуване. Има дни обаче, в които ме прихващат братята и се втурвам да приговям нещо засукано. Така се случи и този ден, навън  дъждовно, а у дома топличко; камината пусната, макар и пролетно време да бе. Имах накиснат боб „Гигант” от предната вечер, последното останало количество. Когато го извадих от шкафа с продуктите видях, че е повече отколкото за едно готвене, но недостатъчно за две, затова реших да го направя наведнъж: накисна, сваря и после реша какво да го правя. Речено - сторено. Предпочитам да накисвам боба (какъвто и да е) преди варене, това спестява време. Варенето стана в НЕподсолена вода-обилно количество. Изхвърлих първата вода, както си му е ред, налях втора и след като бобът беше вече уврял и мек избрах най-едрите, цели зърна и ги отделих настрана в една супена купа - напълних я. Останалото количество боб запекох на фурна с много лук и специални подправки-по манастирски, рецептата може да се види тук.  

 

От две яйца, прясно мляко и брашно направих гъста каша, подправих я със сол и черен пипер, а в отделна купа смесих сухите съставки за панировката: брашно, (пушен) червен пипер, лют червен пипер, чесън на прах, кимион, риган, кориандър, настъргано индийско орехче и сол. Овалях добре бобените зърна в сухата смес, след това пуснах всяко бобче по отделно в кашата, за да се облече. Така облечени, изпържих бобчетата, пускайки ги в горещото олио с лъжица едно след друго. Панировката не ми стигна за последните няколко и впесто да си правя нова, ги намятах в тигана както са си, оваляни само в сухата смес. Това разнообрази поднасянето им, на цвят и  на текстура.

Заливката направих от счукан в хаванче чесън, ситно накълцан копър, оцет, сол и малко олио...

Велико мезе е този паниран боб- играчка, грешка няма! J

Мисля си, че пак бих направила паниран боб някой ден, но запаниране ще ползвам Темпура смес: равни количества брашно и царевично нишесте, направени на сравнително рядка каша с помоща на газирана вода. Тази панировка е хрупкава, лека, въздушна и би била по-подходяща в случая, а също може да се овкуси  и с подправки.
 
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: