Petitchef

Торта замък или кулинарно приключение с фонданСигурно от заглавието сте се досетили, че ще видите моя съвсем първи опит за торта изцяло покрита и украсена с фондан.
Отдавна искам да се пробвам да направя такава. До този момент съм правила само малки детайли за украса от захарно тесто или бадемов марципан, но не и торта с покритие. Все не ми оставаше достатъчно време за подобно начинание.
Петгодишното ми момченце имаше имен ден и бях решила твърдо този път да се впусна в това кулинарно приключение, за да го зарадвам. Първоначалния замисъл беше за торта "Спондж Боб" - едно от любимите му филмчета, но той ми се примоли за замък. Много обича замъци и рицари и си събира такива фигурки. Така че, след неговата молба, направих рязък завой от първоначално планираното и се захванах :)
След повече от 12 часа сизифовски труд, достигнах до някои генерални изводи :)
Първо, уважението и възхищението, които питаех към дамите занимаващи се с направа на такъв тип торти не се удвои, а направо удесетори. Уверих се, че те полагат много труд, правят доста изчисления и имат невероятно търпение, въображение, майсторство и умения за моделиране.
Честно да си призная, констатирах, че на мен определено ми липсва търпение за такова начинание. Също ми липсва рутина. Правя елементарни грешки и дори не знам къде бъркам :)) Ако някой ми каже как да направя красиви ръбове на фондана в четирите ъгъла на квадратна торта или защо специалните ядливи фулмастри изобщо не прописаха върху тортата, по която смятах да рисувам, или пък как ноктите на ръцете да не оставят следи върху захарното тесто при моделиране, ще съм му благодарна :)
Голямо фиаско беше и поставянето на втория етаж на тортата върху първия. Накрая оплесках нещата и долния ръб на втория етаж от едната страна пострада.
В заключение, не знам дали ще събера сили за второ подобно начинание.Отвътре тортата не е нищо особено - пандишпанови блатове, между тях крем с маскарпоне и банани, маслен крем за обмазване на тортата под покритието. Долния етаж на тортата е с размери 18х18 см., втория етаж - 11х11 см. и третия мъничък етаж - 4,5х6,5 см. Поне имах достатъчно благоразумие да сложа подпорки от дървени шишчета, поставяйки етажите един върху друг.
Излишно е да казвам, че синът ми се зарадва, като я видя. Само попита защо замъка не е сив :) Истината е, че след като планирах съвсем друга торта, нямах нужните цветове фондан за сив замък, нито нужните оцветители, за да придам на белия фондан необходимия цвят :) Това обяснява белия цвят на тортата :)
Много хора не харесват вкуса на фондана, но моите деца и племенника ми го обожават - изчоплиха светкавично и изядоха всички захарни елементи, които успяха :)

Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: