Petitchef

Ягодов сладоледНеобходими продукти:
400 мл обезмаслено сварено прясно мляко;200 мл бита сметана (30% масленост);100г пудра захар.1-2 пакетчета ванилия;50-60 г стафиди;50-100 г алкохол - ром, коняк, уиски по желание;Ягодово сладко или конфитюр с парченца плод;

 Заливка за украса:
Стафиди;Алкохол - ром, коняк, уиски по желание;Топинг - ягодов или шоколадов;Захарни фигурки, бонбонки;Вафлени фунийки (продават се в хипер маркетите, на щанда при сладоледа);Пресни ягоди (по възможност);
 

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната, млякото и захарта до получаване на пухкава консистенция. Добавяте ванилията и ягодовото сладко, като предварително отделите парченцата с плод, за да не ги разкъсате при интензивното и многократно разбъркване по-късно. Дегустирате млечната смес и по ваша преценка доувкосявате на сладост.
Ако имате машина за сладолед, следвайте инструкциите за замразяване. Ако не разполагате с такава, изсипете сместа в подходяща кутия или купа с вместимост около 1л и я поставете във фризера с похлупак. Накиснете стафидите в предпочитания от вас алкохол. След 2-3 часа, когато е позамръзнал, извадете и разбийте с миксер (или дори с пасатор, ако са започнали да се образуват кристали) до хомогенност и отново поставете във фризера. Целта е да не се получават кристали при замръзването, които променят качеството на вкуса на сладоледа. 


Повторете процедурата още веднъж или по възможност няколко пъти и накрая добавете омекналите и ароматизирани стафиди, ягодовите парченца (или топинг). Можете да добавяте и натрошени на трохи шоколадови бисквитки, шоколад (течен или натрошен да дребни парченца), но тогава няма да бъде само ягодов вкус, а асорти. Финално разбъркване с лъжица и след това оставете сладоледа да замръзне напълно. Добре е да престои една нощ *. 

Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути преди да украсите и сервирате. 


* Забележка: Размразен сладолед не трябва да се замразява отново.

Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено.
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: