Petitchef

Баницата на Морена

Това е една наистина невероятна баница - може би най- вкусната, която съм опитвала до момента.Неслучайно доби голяма популярност в "Гответе с мен" и готварският форум на Бг мамите.Ще дам линк към източника, погледнете и другите рецепти на Морена, това македонско девойче знае как да се вихри в кухнята:))).
Не правя тази баница за първи път, няма и да е за последен.Реших да я публикувам в блога за по- голямо удобство, а и може някоя от вас още да не я е опитвала.Не е трудна за приготвяне, но вкусът наистина е по- различен от на  другите баници, аз не можах да преброя колко парченца изядох:))).

Ето и рецептата :

Необходими продукти :

1 пак. кори за баница - Морена ползва ""Бела", аз използвах "Фамилия"
За плънката :
сирене около 300г
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
малко олио

150г масло, разтопено
1 ч.ч пр. мляко
Първо намазвате корите - залепвате ги една с друга с разтопеното масло, което се нанася с четка  на една кора и слагате отгоре втора кора, тя се залепва за първата, сгъвате ги на четири и оставяте настрани. Така процедирате с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщате купчината приготвени кори, за да започнете с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвате я (нали е сгъната ) и поръсвате от плънката, разснасяте я по цялата кора, навивате на руло и редите в тавата, намазана с масло.Случвало се е плънката да не ми стигне, тогава набързо забърквам нова, с 1 яйце, малко сирене и кисело мляко, капки олио и продължавам Нарязвате на парчета, поливате с останалото масло , а след това и  с прясното мляко.Печете на 180-190°С до готовност/зачервяване. Извадете я, напръскайте с малко вода и похлупете с друга тава или пък с хартия за печене и отгоре с кърпа - целта е баницата да се задуши и омекне;).


След всичко това си отрежете парченце, направете си чаша айран и се насладете на удоволствието - със сигурност ще посегнете и за още:))).


Приятно готвене и още по- приятно похапване!!!
Източник Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: