Petitchef

Боб Гулаш

Още една рецепта от унгарската традиционна кухня, вариация на гулаша, но приготвена с боб. 
Ако трябва да съм по-точна, трябва да кажа, че това ястие е характерно за Трансилвания – област, за която и днес се водят спорове между Унгария и Румъния (територия й някога е била в границите на Унгарското кралство, Австро-Унгария, а днес принадлежи на Румъния и е населена с потомствени румънци, унгарци, българи, германци, сърби, молдовци и др.). Ясно защо рецептата за този гулаш е широко застъпена и в двете страни, но като че ли повече в Румъния, където се представя като традиционен специалитет в почти всички ресторанти, наред с мамалигата. Не искам да влизам в спорове, но от баба знам, че боб гулаш е вариант на гулаша и си е унгарска рецепта, а кой от кого я е взаимствал, няма никакво значение. Важното е, че е вкусен и можете да му се насладите на всяка крачка и в двете страни. Често се готви гъст и се сервира в издълбана като паничка селска питка, обилно поръсен с магданоз. Много е атрактивно.

Както съм казвала вече, за гулаша се ползва месо богато на колаген, който стяга ястието и при изстиване то леко се желира. Затова и тук, в тази рецепта месото е именно такова – джолан (пушен, но се срещат и рецепти със суров) с кожа или без. Още една съществена разлика от оригиналния гулаш е, че тук не се ползва ким, който пък е задължителен за онази рецепта. Опитвала съм боб гулаш и с добавка на гъби – добре му стояха.  Готви се бавно, на слаб огън и накрая се получава богато, вкусно и засищащо ястие, сгряващо, даващо сила и енергия през студените зимни месеци. И понеже се застуди и сега му е времето, бързам да го представя на вниманието ви.Продукти
/за 4 порции/

300 гр. едър бял боб от плоския (може и среден)
80-100 гр. пушена сланина (мас)
1 малка люта червена чушка, надробена (може да я заместите и със сладка)
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1-2 с.л. препечено брашно
1 к.л. червен пипер
сол и черен пипер
4 дебърцини (тънки наденички)
1 подкова домашен суджук
1 пушен джолан (или 2, според едрината им и вашето желание)

Приготвяне:

Измиваме и оставяме от вечерта боба да кисне във вода (10-12 часа) След това го прецеждаме, наливаме нова вода, сваряваме го, изцеждаме и връщаме в тенджерата. Ако имаме глинено гърне ползваме него.
Отделно, в загрят тиган и на среден огън пускаме за кратко пушената сланина, колкото да пусне мазнина и я изваждаме с решетъчна лъжица.
В мазнината запържваме ситно надробените чушка, лук и чесън за кратко, прибавяме брашното, а малко след това, настрани от огъня и червения пипер. Разбъркваме бързо и всичко това изсипваме при изцедения боб. Доливаме 2 литра гореща вода, посоляваме, подправяме с малко черен пипер и разбъркваме.
Варим на слаб огън, като от време на време разклащаме. Когато заври, прибавяме дебърцините, суджука и пушените джолани – може да ги оставите цели (трябва да са четен брой) или да ги нарежете на парченца с размер по ваше усмотрение (аз почти винаги ги наситнявам доста, явно ми е останало като навик от времето, когато децата бяха малки и бутаха това-онова из чиниите). Ври до готовност на месото. Ако ви допада по-гъсто ястие, може да удължите времето, докато се изпари повечко от течността или да прехвърлите съда във фурната да се запече.

Ястието може да се приготви изцяло във фурна, а месата могат да се запекат на скара за кратко, преди да се добавят при боба. 
Предлагам към този гулаш да опитате и една проста, но вкусна салата от надробен на едро стар лук (червен по възможност), поръсен с черен пипер и много магданоз, полят с малко олио и ябълков оцет. Комбинацията е убийствена. :)В България също се готви боб с месо като в различните краища на страната рецептите се различават по съдържанието, а и технологията не винаги е еднаква. И все пак се получава винаги вкусно и питателно ястие. Характерно за нашата семейна кухня е и приготвянето на боб с осолено свинско месо, задължително с кокал, затова в качето при сланината подреждаме джоланите и няколко кокала с оставено по тях месо, именно за приготвяне на такава гозба. 

Ако ви се струва интересна и примамлива днешната ми рецепта, ще се радвам да опитате да сготвите боб гулаш. И не забравяйте червеното вино!

Да ви е сладко!   :)

Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: