Petitchef

И да похапнем ... Мекици "Соня"

Рецептата за тези чудесни мекички имам от моя колежка, та затова носи нейното име, да ми напомня :). Благодрности на Соня и леля Нели за споделената рецепта!!!

Продукти:
3 яйца
½ кубче мая /20г/
2с.л. олио
2с.л оцет
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка от кисело мляко хладка вода
около 1,500кг брашно
щипка сол
Смесваме киселото мляко и водата, загряваме леко /но внимавайте да не стане горещо, трябва да се получи хладък разтвор/ и в тях разтваряме маята. Отделно разбиваме, яйцата, олиото и оцета. В голям съд, в който ще омесваме тестото, пресяваме брашното, заедно със солта. Правим кладенче в средата и изливаме маята. Леко с пръсти започваме да бъркаме като вземаме по малко брашно до образуването на лепкава каша. Тогава добавяме яйчната смес и омесваме меко тесто. Намазваме една торбичка с олио и прибираме в нея тестото. Оставяме в хладилника за около 12 часа. Обикновено замесвам тестото вечерта и на сутринта имам готово тесто за мекички. Ако искате да го ползвате веднага, оставете го да втаса за около час и изпържете мекичета, но по-вкусно е след като престои.
Да ви е сладко!

*Тестото става доста около 2кг. Спокойно може да замразите половината количество. От него се получава чудесен тутманик или блат за пица.
**От половината количество тесто се получиха 12бр. мекици с диаметър около 10-12см.
Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: