Petitchef

Пилешки бутчета с гроздов сокОтварям нова рубрика в блога под надслов - "Когато готвят мъжете" :)
Досещате се, че този път ще ви покажа нещо, което не е приготвено от мен. Трябва да отбележа, че допреди няколко месеца моят съпруг не можеше да готви. Е, разбира се, винаги се е справял повече от чудесно с барбекюто или пък пържене на яйца, картофи, както и приготвяне на още две-три бързи блюда, но според него подобни "елементарни" неща не се броели за готвене :)
Напоследък обаче, той прояви интерес, ентусиазъм и желание да се опитва да готви, като показва явни предпочитания към унгарската и италианска кухня, както и към български традиционни рецепти. Явно страста към кулинарията, в крайна сметка е заразна :)) Вече започнахме да се бутаме двама в кухнята, където доскоро си беше мое царство, но той се справя повече от добре, като ме изненада с лекотата и бързината, с които напредва.
Прощъпулникът беше с една невероятна супа "Гулаш", която също след време ще покажа, но днес ще ви представя приготвените изцяло от него и снимани от мен "Пилешки бутчета с гроздов сок". Рецептата е унгарска и много ще се хареса на тези, които обичат да смесват сладкия и соления вкус.
Пилешки бутчета с гроздов сок

1ч.ч. = 250 мл.

за 4 порции:

8 пилешки бутчета,
50 грама чисто масло,
1 щипка сух босилек,
1 щипка суха мащерка,
80 мл. гроздов сок,
1/2 чаена чаша сухо бяло вино,
1/2 чаена чаша сметана,
сол,
черен пипер

Измийте пилешките бутчета и ги подсушете с кухненска кърпа или домакинска хартия.
Посолете ги и ги поръсете с босилека и мащерката.
Запържете ги в маслото докато се зачервят и кожата им стане хрупкава. Добавете виното и гроздовия сок, захлупете съда и гответе на слаб огън, докато пилешкото поомекне. Ако е необходимо, в процеса на готвене добавете мъничко вода.
Прибавете сметаната и черен пипер на вкус, изчакайте да заври и веднага оттеглете от огъня.

Подходяща гарнитура е варен ориз или картофено пюре.

За още по-смелите е пълния вариант на рецептата:
Задушете 300 гр. гроздови зърна (от черно и бяло грозде, желателно от сорт без семки) в малко масло. Извадете приготвените, по гореуказания начин, пилешки бутчета от соса, аранжирайте в чиния и поставете горещото задушено грозде около бутчетата. Поднесете горещия сос в отделен съд. Гарнирайте ястието с варен ориз или картофено пюре.

Ето това е унгарската представа за "манджа с грозде", която се оказа интересна и вкусна :)
Съпругът ми приготви за нас първата версия, без гроздовите зърна, заради децата, които иначе нямаше да хапнат. Но вие може да си изберете вариант, според предпочитанията, ако решите да приготвите тази унгарска рецепта.

* адаптирано от книгата: “Classical Hungarian Dishes” от Boldizsár Horváth, 2001Запишите этот рецепт:
Создание другого безопасного кода  = Меню дня

Получать меню дня: